Finland: Landet som ser till sina studerande

Vi studerande kommer att bygga och forma vĂ„rt samhĂ€lle över tid. DĂ€rför mĂ„ste vi ocksĂ„ aktivt ta hand om studerande under studietiden. De senaste Ă„ren har prövat oss studerande bĂ„de psykiskt och ekonomiskt. Som stöd har vi av regeringen fĂ„tt lovord för vĂ„rt “kĂ€mpande”. Det rĂ€cker inte. VĂ„rt lands studerande behöver mer Ă€n sĂ„. DĂ€rför vill jag jobba med att skapa goda möjligheter för studerande att nĂ„ studieframgĂ„ng och klara vardagliga utmaningar.

Skapa ett rÀntetak för studielÄnet

  • Allt som oftast blir studerande tvungna att lyfta studielĂ„n för att klara av sin studievardag. Den mest allmĂ€nna referensrĂ€ntan för studielĂ„net, Euribor 12 mĂ„n-rĂ€ntan, har i och med den nya inflationsmiljön redan ökat markant med flera procent. Detta riskerar att skuldsĂ€tta studerande med flera tiotusentals euro. Det Ă€r ohĂ„llbart för vĂ„r framtid.
  • För att tackla detta problem mĂ„ste vi inrĂ€tta ett kortsiktigt rĂ€ntetak för studielĂ„net.
  • VĂ„rt vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€lle ska prioritera vĂ„ra yngre generationer. StudielĂ„net ska finnas till för att hjĂ€lpa studievardagen, inte skuldsĂ€tta vĂ„ra yngre generationer pĂ„ ett ohĂ„llbart sĂ€tt.

Implementera avgiftsfria motionsmöjligheter för studerande

Programmet “harrastamisen Suomen malli” finns redan för grundskolorna. Genom denna fĂ„r elever möjlighet till avgiftsfri motion i samband med skoldagen under veckan. Denna modell kunde Ă€ven implementeras i andra stadiet samt högskolorna. Genom tillgĂ„ng till avgiftsfri motion i samband med studiedagen kan studerande motionera med lĂ„g tröskel. Detta stĂ€rker samhörigheten och dynamiken mellan studerande samt förbĂ€ttrar studerandes fysiska hĂ€lsa, vilket samtidigt stimulerar den psykiska hĂ€lsan och stĂ€rker studieorken.

Utveckla möjligheten till kvalitativa hybridstudier

Coronapandemin tvingade oss alla att för det mesta utföra studier samt arbete pÄ distans. Det Àr tacksamt att vi Äterigen kan ÄtervÀnda till skolutrymmena och studera pÄ plats. Samtidigt ska vi inte bortkasta lÀrdomen att det kan vara smidigt att kunna utföra vissa kurser via en hybridmodell. Att inte alltid behöva komma till skolan kan underlÀtta de studerandes vardagspussel, t.ex. ifall man har deltidsjobb som hindrar en frÄn att hinna till skolan. PÄ universitet och i högskolorna bör vi utveckla möjlighet till att genomföra vissa kurser pÄ distans om man sÄ önskar. Detta mÄste dock operationaliseras sÄ att det inte försÀmrar kvalitén pÄ studierna.

VÀrna om studerandeförmÄner som stÀrker vÀlmÄendet och underlÀttar studievardagen

  • Det nuvarande stödet för studerandes luncher korrelerar inte med de realiserade ökningarna i produktionskostnader och pris.
  • Den senaste anpassningen av mĂ„ltidsstödet Ă€r otillrĂ€cklig för att kompensera inflationseffekten och Ă„stadkomma faktisk skillnad i den studerandes vardag.
  • LunchmĂ„ltidsstödet Ă€r en satsning pĂ„ studerandes vĂ€lmĂ„ende - helt enkelt en lĂ„ngsiktig investering i studerandens ork i studievardagen.